divendres, 7 de setembre del 2012

Presentació llibre "El otro camino de Santiago"


REDACCIÓ / Aquest divendres 7 de setembre es presenta a la Llibreria de la Rambla de Tarragona el llibre "El otro camino de Santiago, crónica sentimental de Chile", de l'escriptora Margarita Espuña. L'acte tindrà lloc a les 19,30 hrs. i és obert a tots els interessats.
Margarita Espuña, columnista de eljornaldiari, és periodista i llicenciada en Antropologia, i al llarg de la seva trajectòria com a escriptora ha publicat: les obres de ficció “Las mujeres tienen mucho cuento”, “Tres tazas de café” i “El creador de historias”, l’autobiogràfica “Las orillas del Sena”, l’assaig “Morir por amor a la vida” i les biografies “Lágrimas rojas” i “Tati Allende”. Actualment dirigeix tallers d’escriptura creativa.

“El otro camino de Santiago” és un atípic llibre de viatges. Al llarg d'una recent visita a Xile, Margarita Espuña va dedicar el seu temps i tota la seva obstinació a localitzar espais, persones i ambients d'intensa significació en la història d'un país que l'autora estima intensament. Margarita Espuña adora tan intensament Xile i la seva gent que, voluntàriament o no, incorpora al seu relat expressions amb aroma a hemisferi sud. “El otro camino de Santiago” és, també, un viatge sentimental per la història recent d'aquest llunyà país anomenat Xile, “aquest estret i llarg país, tremolós pels terratrèmols i adolorit encara per la seva història”.

Una crònica escrita des de la més sincera admiració cap al seu plorat president, Salvador Allende, i cap a tots els que el van estimar i van prestar-i el seu suport. També és el relat de les fatals conseqüències del cop de Pinochet i dels seus anys de govern dictatorial. Amb el propòsit d'edificar aquesta crònica, Margarita segueix les petjades de Payita, la secretària privada del president, de Tati o d'Alejandro, filla i nét d'Allende, amb l'ajuda d'amics virtuals molts dels quals es materialitzen als carrers de Santiago o de Valparaiso.

Si alguna cosa cal destacar d'aquest llibre de viatges, que es llegeix amb veritable fluïdesa, no són els paisatges, ni tan sols la gent amb que l'autora trava amistat, és la passió que desprèn cada pàgina i el profund coneixement que l'autora posseeix dels episodis que tan cruelment han marcat la història contemporània de Xile.

A l'interès del relat s'afegeixen a les últimes pàgines les col·laboracions de protagonistes i testimonis directes del succeït a Xile després del cop militar. Especialment emocionants són les paraules d'Alejandro Fernández, nét de Salvador Allende i fill de Tati, la seva filla, també, biografiada amb anterioritat per l'autora. Paraules d'un nen que va créixer a l'exili cubà, que va perdre a la seva mare als pocs anys d'edat i que no ha deixat d'honrar la memòria dels seus.

Cal destacar, finalment, que l'activitat s'emmarca en els actes de commemoració del cop d'estat a Xile, a càrrec de l’Associació Allende a Tarragona (ASSOCAT) i que continuarà amb la projecció del premiat documental "La Batalla de Xile" de Patricio Guzmán, que s'exhibirà a l’Ateneu de Tarragona, c/ Sant Magí 2 a les 19:00 h; per concloure amb el tradicional acte davant del bust del president màrtir, el dia 11 de setembre a les 11,30 h. als jardins del Camp de mart.

A l’acte hi haurà un dinar solidari "per donar el color xilè, popular i amè a l'activitat, perquè Allende és una figura que ens omple d'alegria i esperança", segons ha assenyalat un dels responsables de l'esmentat col·lectiu allendista./font eljornaldiari 

Títol: El otro camino de Santiago
Autora: Margarita Espuña
Editorial: Circulo Rojo
Primera edició: maig 2012-06-04
Pàgines: 136

Actes del 11 de septembre a TarragonaRadio

Escucha entrevista completa de la escritora Margarita Espuña y Fco- Javier Alvear.